Kolmessa opinnäytetyöesittelyssä tuli esille paljon minulle täysin uusia asioita. Ensimmäisessä esittelyssä tosin oli monia aiheita, jotka muistan etäisesti lukion biologian kursseilta.

Ensimmäisessä esittelyssä "Toiminnallinen ekologinen yhdistyvyys" vaikutti ainakin aiheena tutulta. Kaupunkialueilla (ja tietysti muuallakin) olisi hyvä olla paljon samantyyppisiä elinympäristöjä lähellä toisiaan, jotta niiden lajiston monimuotoisuus olisi suurempi. Tuli esille, että lampia olisi hyvä olla kaupunkialueilla 2-5 neliökilometrillä. Tällöin varmasti niiden eliöstö olisi melko monipuolinen. Eräs asia, jota en ollut ennen tullut ajatelleeksi on se, ettei lajien monipuolisuus ole arvo sinänsä.

Valuntakertoimet eri pinnoitteilla olivat minulle aivan uusia asioita. Valuntakerroin on suuri katoilla, asfaltilla ja kiveyksillä, ja näitä pinnoitteita tulisi siis välttää alueilla, joilla hulevesiä halutaan imeyttää. Yhteenvetona voisi sanoa, että pehmeitä ja sitomattomia pintoja pitäisi suosia ja kovia välttää. Minulla on tarkastelunäkökulmana ilmastonmuutos, ja myös sen kannalta kiveyksiä, ja luultavasti myös asfalttia tulisi välttää, sillä niissä valmistus ja kuljetukset lisäävät päästöjä.

Toisessa luennossa tuli esille viherkatot, ja nekin ovat minulle ennestään varsin tuntematon aihe, ja ne olisivat varmasti hyvä vaihtoehto hulevesien kannalta. Myös ilmastonmuutoksen kannalta ne voisivat olla hyvä vaihtoehto, sillä ne toimisivat hiilinieluina.